Ingestort pand Den Bosch was in 2015 geïnspecteerd

Monumentenwacht Noord-Brabant heeft vorig jaar oktober het ingestorte pand op de Markt in Den Bosch nog geïnspecteerd. 

Een woordvoerder van de instelling bevestigde dinsdag een bericht daarover van Omroep Brabant.

Over de uitkomst kan de woordvoerder niks zeggen omdat deze informatie niet openbaar is. De eigenaresse zegt tegen de regionale omroep dat uit het rapport niet blijkt dat grootscheeps onderhoud nodig was. Er moesten alleen een aantal kozijnen vervangen worden.

Als eigenaren van oude panden daarom vragen verricht de Monumentenwacht visuele inspecties. ''Wij kijken bijvoorbeeld naar scheuren in muren. Maar als we die niet zien, wil dat niet zeggen dat er niks mis is met het fundament. Daarvoor moet je boren of breken'', aldus de woordvoerder.

Monumentenwacht

Elke provincie heeft een Monumentenwacht, een organisatie zonder winstoogmerk. Het was voor het eerst dat de instelling het pand had onderzocht. De eigenaresse heeft toestemming gevraagd het rapport aan de verzekering te geven.

Het eeuwenoude hoekpand aan de Markt stortte zaterdag 27 februari rond 23.00 uur in. Er vielen geen slachtoffers. Er was een vestiging van opticien Pearle in gevestigd, die juist werd verbouwd.

De gemeente heeft een extern onderzoeksbureau opdracht gegeven om technisch onderzoek te doen naar de mogelijke oorzaak van de instorting van het pand.

Lees meer over:
Tip de redactie