Het Schadefonds Geweldsmisdrijven heeft afgelopen jaar een recordbedrag uitgekeerd aan slachtoffers. Over 2015 werd in totaal 16,5 miljoen euro uitbetaald, het hoogste bedrag in de veertigjarige geschiedenis van de organisatie.

Bij het schadefonds meldden zich afgelopen jaar bijna 7500 slachtoffers voor een financiële tegemoetkoming, bijna zevenhonderd meer dan een jaar eerder, blijkt uit het jaarverslag.

Mensen die zich melden zijn bijvoorbeeld slachtoffer geworden van een overval of diefstal met geweld, straatroof, bedreiging met een wapen, mishandeling, zedenmisdrijven, maar ook huiselijk geweld. Ze hebben daardoor ernstig lichamelijk en/of psychisch letsel opgelopen.

Nabestaanden van slachtoffers van een geweldsmisdrijf zijn ook slachtoffer. Gemiddeld ontving een slachtoffer 3272 euro.

''De toename van het aantal aanvragen is het directe resultaat van de inspanningen van het Schadefonds in 2015 om de bekendheid van de organisatie te vergroten'', aldus Monique de Groot, directeur van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.