Op de bodem van de Finse Golf is een uitzonderlijk goed bewaard Nederlands oorlogsschip uit 1708 teruggevonden. Het schip ligt 62 meter diep. 

Door het koude en diepe water is de houten constructie van het schip vrijwel intact. Alle kanonnen staan zelfs nog op het dek. Dat maakt de gemeente Medemblik maandag bekend.

Het schip is gebouwd in Medemblik in 1708 en behoorde vermoedelijk tot de Admiraliteit van West-Friesland. Nooit eerder is een Nederlands oorlogsschip uit die tijd in zo’n goede staat teruggevonden, aldus de gemeente.

De Finse Maritieme Dienst vond het schip al zo’n tien jaar geleden, maar het werd toen niet geïdentificeerd. Wel was duidelijk dat het een oorlogsschip betrof van 35 meter lang en met drie masten, waarvan er nog een overeind staat. Het schip is vermoedelijk op een rots onderwater lek geslagen en rechtstandig gezonken.

Video: bekijk beelden van het schip

Nederlands oorlogsschip uit Gouden Eeuw gevonden
Nederlands oorlogsschip uit Gouden Eeuw gevonden

Oude zeekaart

In 2015 vond historicus Peter Swart uit Medemblik een oude zeekaart waarop de locatie van een scheepsramp uit 1715 stond aangegeven. Volgens deskundigen is het voor 95 procent zeker dat het gaat om het fregat Huis te Warmelo. Dit schip verging dat jaar met alle 130 opvarenden.

''Dit is een unieke vondst. Het geeft de eeuwenlange maritieme identiteit van onze stad aan'', aldus Frank Streng, burgemeester van Medemblik.

Vervolgonderzoek

Het is de bedoeling dat deze zomer een duikteam van het Finse onderzoeksbureau SubZone opnieuw afdaalt naar het oorlogsschip. Het vervolgonderzoek richt zich op de definitieve identificatie van het schip. Het meest wordt verwacht van de bestudering van de spiegel, de achterzijde van het schip.

De spiegel is traditioneel voorzien van ornamenten en de naam van het schip. Verder worden houtmonsters genomen om te zien hoe oud het schip is en wordt een 3D-model gemaakt van het wrak.