OM eist anderhalf jaar cel tegen bestuurder monstertruck Haaksbergen

Het Openbaar Ministerie eist een onvoorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar tegen Mario D., de bestuurder van de monstertruck die in september 2014 in Haaksbergen het publiek inreed. Bij het ongeval vielen drie doden en 24 gewonden. 

Update 13:12 uur: De advocaat van D. pleit voor een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf voor zijn cliënt.

Lees hieronder het volledige artikel:

Het OM houdt D. medeverantwoordelijk voor het monstertruckdrama. Naast de celstraf wordt een beroepsverbod van tien jaar geëist, zo liet de officier van justitie dinsdag weten.

Ook staat Sterevenementen, de organisatie van het jaarlijks terugkerende evenement, voor de rechter. Tegen hen wordt een boete van 25.000 euro geëist. 

De chauffeur en de organisator worden beschuldigd van dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel.

Spijt

D. heeft in zijn laatste woord voor de rechtbank spijt betuigd aan de nabestaanden en slachtoffers van het drama in Haaksbergen. ''Ik kan moeilijk uitdrukken hoe verschrikkelijk erg ik het vind'', zei hij. ''Het spijt me echt heel erg wat er is gebeurd.''

''Misschien verzacht het voor slachtoffers en nabestaanden dat mijn leven een nachtmerrie is geworden'', vervolgde D. ''Ik hoop dat de nabestaanden en slachtoffers in hun leven toch iets van geluk mogen ervaren.''

Onzorgvuldig

De officier van justitie stelde tijdens de tweede zittingsdag dat de stunt zeer onzorgvuldig is uitgevoerd. "D. is schuldig omdat hij zijn monstertruck niet onder controle had." Ook zou de bestuurder niet hebben geremd, ook al zegt D. van wel. "Maar zelfs als hij wel op tijd kon remmen, dan nog was hij vermoedelijk het publiek in gereden."

D. was zelf verantwoordelijk voor het ongeluk, concludeert de aanklager. ''De parkeerplaats waar de stunt werd gehouden was te klein en hij had niet in de richting van het publiek mogen rijden. Als dit anders was geweest, was dit drama niet gebeurd.''

Verantwoordelijkheid

D. heeft ''onvoorzichtig gehandeld'', erkent zijn advocaat Rob Oude Breuil. Daardoor heeft hij verantwoordelijkheid voor het monstertruckdrama. Maar D. is ook slachtoffer van het drama, vindt zijn raadsman.

Daarom pleit hij voor een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf voor zijn cliënt. Aan de eis van 1,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf van de aanklager, moet de rechtbank in Almelo volgens hem voorbij gaan.

Achterwielbesturing

De advocaat stelt dat de oorzaak van het ongeluk de volgens hem niet werkende achterwielbesturing is geweest. ''Als die wel had gewerkt, was het ongeluk niet gebeurd. Na de landing moet een bout zijn losgeraakt, waardoor de achterwielbesturing het niet meer deed. Bij de testronde deed die besturing het namelijk wel.''

Voor iedereen staat vast dat Mario D. dit nooit gewild heeft, aldus Oude Breuil. ''Ik wil D. niet als zielig bestempelen en dat wil hij zelf ook niet, maar hij wilde de mensen een leuke dag bezorgen. Het werd een zwarte dag, ook voor hem.'' D. zag het vijfjarig jongetje sterven, licht de advocaat toe.

''Ook is hij alles wat hij bezat kwijt. Niemand wilde D. en zijn monstertruck verzekeren en daarom is hij dus niet verzekerd. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou nog een gezin uit elkaar trekken. Dat zou nog een drama zijn.’’

Video: Monstertruck rijdt publiek in bij evenement in Haaksbergen

Veiligheidseisen

Uit technisch onderzoek is gebleken dat de monstertruck niet voldeed aan de internationale veiligheidseisen. Ook werkten de achterwielbesturing en een noodknop niet tijdens de stunt, werd maandag bekend tijdens de rechtszaak. 

De organisatie had volgens het OM geen oog voor de veiligheid. Maar de voorzitter van de stichting, Geerlof Kanis, is het daar niet mee eens. Er zou geen sprake van een onveilige situatie zijn omdat er advies is ingewonnen bij een "professioneel bedrijf."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie