'Baankansen en slagingskans in studiegidsen te rooskleurig'

De informatie vanuit het hoger onderwijs voor aanstaande studenten moet eerlijker en transparanter worden. Volgens onderzoekers worden baankansen te rooskleurig voorgesteld. Dat geldt ook voor de hoogte van de bijbehorende salarissen en de slagingskans bij de opleiding. 

Daarnaast is de informatie over studiekeuze vaak onvolledig. Zo is er volgens de onderzoekers onvoldoende aandacht voor particuliere opleidingen. Het onderzoek kwam tot stand na gesprekken met Kamerleden, collega-uitgevers en studentenorganisatie ISO.

Op dit moment wordt de informatievoorziening te veel beïnvloed door marketingbelangen van universiteiten en hogescholen, stellen de uitgevers van studievoorlichtingsmateriaal, Keuzegids en DeDecaan.net, in het maandag verschenen rapport.

Een Kamermeerderheid wil inmiddels dat de onderste steen boven komt, aldus de PvdA mede namens de VVD maandagmiddag. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs stelde vrijdag al in een antwoord op Kamervragen dat ze betreurt dat het arbeidsperspectief voor universitaire bacheloropleidingen in de studiebijsluiter niet correct wordt weergegeven. Studiekeuze123 zorgt "met spoed" voor een gerepareerde studiebijsluiter, stelde Bussemaker. Tot die tijd nemen universiteiten een disclaimer op bij de huidige studiebijsluiter. 

''Studenten moeten weten waar ze aan toe zijn, bijvoorbeeld op het gebied van kansen op een baan. De informatie moet objectief zijn'', aldus Mohammed Mohandis van de PvdA. Hij vindt dat ook duidelijk moet zijn van wie de informatie komt. 

Belangen

''Het wringt dat universiteiten en hogescholen medeverantwoordelijk zijn voor het verschaffen van onafhankelijke en kritische informatie, terwijl zij hier duidelijke belangen hebben'', stelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in een reactie.

Het ISO pleit ervoor instellingen en studentenorganisaties niet langer deel te laten zijn van het bestuur van Studiekeuze123, een officiële website waar scholieren erkende opleidingen met elkaar kunnen vergelijken. Nu wordt volgens het ISO kritische en onafhankelijke informatie onvoldoende gegarandeerd.

Lees meer over:
Tip de redactie