De monstertruck die in september 2014 inreed op het publiek tijdens een evenement in Haaksbergen, voldeed niet aan de internationale veiligheidseisen. 

Toch moet bestuurder Mario D. voldoende tijd hebben gehad om voor het publiek tot stilstand te komen. Maandag werden deze conclusies van een technisch onderzoek gepresenteerd tijdens de strafzaak tegen Mario D. en de organiserende stichting Sterevenementen.

In het onderzoek wordt geconcludeerd dat de achterwielbesturing en een noodknop niet werkten tijdens de stunt. 

Bij het drama kwamen drie mensen om het leven. 24 anderen raakten gewond. 

D. stelde maandag in de rechtbank dat het gas open bleef staan. Hij remde, maar dat lukte niet. ''Daar doe je niets aan. Ik heb toen nog een keer met volle kracht geremd en daarna de noodknop ingedrukt'', reageerde hij bij de rechtbank in Almelo. ''Ik verwachtte niet dat het gas open zou blijven staan. Ik rij de monstertruck al negen jaar en dit was nog nooit gebeurd. Ik heb echt met volle kracht op de rem gestaan.''

Te klein

Volgens de aanklager was het plein te klein voor de stunt met de monstertruck en was er geen ruimte voor eventuele fouten. ''Het was van tevoren toch een te groot risico?'', vroeg hij D.

''Dat is achteraf gepraat'', reageerde D. ''Nee, dat is juist vooraf gepraat. U had vooraf moeten inschatten of het plein groot genoeg was. Was dat zo?'' Daarop gaf D. geen concreet antwoord. ''Je kon er niet een echte show geven.''

D. wilde zelf niet van onvoldoende onderhoud weten. ''We hebben alles vooraf aangedraaid. We onderhielden dat ding goed.''

Video: Monstertruck rijdt publiek in 

Monstertruck rijdt publiek in tijdens evenement in Haaksbergen
Monstertruck rijdt publiek in tijdens evenement in Haaksbergen

Organisator

Geerlof Kanis, voorzitter van de stichting Sterevenementen die het fataal afgelopen monstertruckevenement in Haaksbergen organiseerde, vindt niet dat er sprake was van een onveilige situatie. 

"We hebben ons best gedaan", aldus Kanis in een antwoord op een vraag van de rechtbank, waarin werd gesteld dat het leek dat de veiligheid bij de stunt ''volledig ondergeschikt leek''.

''Als wij iets organiseren waar we geen verstand van hebben, gaan we op zoek naar een professioneel bedrijf dat dat voor ons kan regelen", antwoordde Kanis.

''We vragen dan of het mogelijk is en of het veilig te doen is. Zo heeft het nu ook gewerkt en zijn we bij meneer D. terechtgekomen. Vervolgens zijn we naar de gemeente Haaksbergen gestapt en hebben een vergunning gekregen.''

Proces

D. en de stichting worden verdacht van dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel.

Volgens Kanis verschilde de opbouw en het regelen van een spectaculaire act bij een evenement niet van het jaar ervoor (2013). Toen waren er als 'eyecatcher' stuntauto's als programmaonderdeel. Kanis: ''Toen was er misschien nog wel iets meer kans dat er iets fout zou gaan dan in 2014."

De voorzitter van de stichting verklaarde ook dat D. in de voorbereiding geen specifieke eisen had gesteld, op een paar kleine details na. Bijvoorbeeld dat er geen motoren in de wrakken mochten zitten van auto's waarover de monstertruck reed.

De bestuurder was wel verrast door de rijrichting van de monstertruck. D. dacht dat die andersom zou zijn. Al met al vindt Kanis dat zijn stichting in deze zaak ''in strafrechtelijke zin niets fout heeft gedaan''.

Slachtoffers

De enorme gevolgen werden weer duidelijk toen de rechtbank alle slachtoffers en hun verwondingen opsomde en door de hartverscheurende verklaringen van slachtoffers zelf. Velen hebben na ruim anderhalf jaar nog steeds lichamelijke en geestelijke problemen, waardoor hun leven is ontwricht.

Een van de slachtoffers die een verklaring gaf mist 95 procent van zijn tong en zijn gehemelte. Hij kan nooit meer vast voedsel eten.

De zaak gaat dinsdag verder. Dan formuleert het Openbaar Ministerie de strafeisen.