DNA-onderzoek moet identiteit Heulmeisje achterhalen

De politie wil via DNA-verwantschaponderzoek achterhalen wat de identiteit is van het in 1976 vermoorde Heulmeisje.

Volgens verschillende media heeft justitie in Duitsland hier maandag toestemming voor gegeven.

Binnenkort wordt zodoende onderzoek gedaan in zowel Nederlandse- als Duitse databanken om te kijken of gegevens overeen komen. "Dat moeten vermisten zijn of mensen die met justitie in aanraking zijn geweest", zegt Wim Perlot van het coldcaseteam van de politie Midden-Nederland tegen NOS. Er worden geen mensen opgeroepen om DNA af te staan.   

De kans dat er bruikbare resultaten komen uit een dergelijk verwantschapsonderzoek is groter dan bij een regulier DNA-onderzoek, omdat er geen DNA-profiel van de dader bekend hoeft te zijn. De identiteit van het Heulmeisje zou ook gevonden kunnen worden doordat DNA van een familielid in de database beschikbaar is.

Eifel 

Het lichaam van het Heulmeisje werd in 1976 gevonden op parkeerplaats De Heul in Maardsbergen. Een van de weinige zaken die toen duidelijk waren is dat het meisje al maanden dood was toen ze werd gevonden.

Van het Heulmeisje is bekend dat ze de eerste zeven jaar van haar leven in de Duitse Eifel heeft gewoond. De laatste maanden van haar leven bracht ze waarschijnlijk in Oost-Europa door. Het meisje kreeg zeker een jaar zeer eenzijdige voeding. Dat kan er op wijzen dat ze gevangen gehouden is. Het meisje is tussen de 12 en 15 jaar oud geworden.

Tientallen jaren is aangenomen dat het Heulmeisje de Nederlandse Monique Jacobse was, maar die vrouw meldde zichzelf bij de politie in 2006. Ze bleek al sinds haar verdwijning in de jaren 70 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten te wonen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie