Machinistenbond wil onderzoek naar treintype ongeluk Dalfsen

Machinistenvakbond VVMC wil dat er een onderzoek komt naar het treintype dat betrokken was bij het treinongeluk in Dalfsen.

De grootste machinistenbond wil het onderzoek omdat er in de afgelopen tien maanden vier dodelijke ongelukken zijn gebeurd met moderne treinen van het type Stadler. Er kwamen daarbij zeven machinisten om het leven.

Volgens de vakbond lijkt de lichte wagon aan de kop van de trein weinig bescherming te bieden aan de machinist, zo meldt de Stentor. Alle ongelukken waren op enkelbaans spoortrajecten in Duitsland, Oostenrijk en Nederland.

Naast het onderzoek naar het treintype dringt de bond ook aan op betere beveiligingssystemen en een sterke vermindering van het aantal overwegen.

Video: Ontsporing trein Dalfsen

Pech

De Zwitserse treinenbouwer Stadler zegt echter zelf dat het feit dat er zoveel ongevallen met dodelijke afloop hebben plaatsgevonden, pure pech betreft. De treinen voldoen volgens de fabrikant aan de Europese norm. Ook was de trein zelf in geen van de gevallen de oorzaak van het ongeluk.

Arriva

Vervoerder Arriva, die op verschillende trajecten rijdt met de treinen van Stadler, zou eerder op de hoogte gebracht zijn van de verschillende ongelukken.

Het bedrijf zegt in een reactie op de berichten van VVMC alle begrip te hebben voor de emotie die vrijkomt na het ongeluk in Dalfsen, maar noemt het te vroeg om te speculeren over de veiligheid van de treinen.

Een woordvoerder laat weten dat de betrokken instanties, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, Inspectie Leefomgeving & Transport, Officier van Justitie en ProRail hun onderzoek in alle rust moeten kunnen doen. Arriva benadrukt dat de treinen aan de gestelde veiligheidseisen voldoen, zowel voor passagiers als voor machinisten.

De treinen van Stadler zijn populair, omdat ze licht en energiezuinig zijn. Er rijden er meer dan honderd in Nederland.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie