'Hoofdrolspeler Groninger hiv-zaak werkte opnieuw in de zorg'

De verpleegkundige die tot acht jaar cel werd veroordeeld vanwege zijn rol in de Groninger hiv-zaak, is na zijn straf opnieuw in de zorg aan het werk gegaan.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kreeg daarover een anonieme tip in 2015 en besloot vervolgens de man te schrappen uit het Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg-register (BIG), schrijft de NOS.

Samen met een andere man stond verpleegkundige Peter M. terecht voor het drogeren en misbruiken van mannen tijdens speciale seksfeesten. Ook zouden de slachtoffers geïnjecteerd zijn met besmet bloed. M. werd in 2007 aangehouden waarna hij eind 2012 vervroegd is vrijgekomen.

M. schreef zich nadat hij werd vrijgelaten opnieuw in als verpleegkundige in het BIG-register na het volgen van een opleiding. Vervolgens is hij aan de slag gegaan als wijkverpleegkundige bij twee organisaties, meldt de NOS.

Beide werkgevers vroegen niet om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). M. zelf liet ook niets weten over zijn verleden en gevangenisstraf.

Twijfel

Vanwege twijfel of patiënten M. ooit nog kunnen vertrouwen, is besloten dat hij uit het register is gehaald. M. kan daardoor nooit meer als verpleegkundige werken.

Lees meer over:
Tip de redactie