'Honderdduizenden buitenlanders krijgen verkeersboete niet'

De politie loopt jaarlijks miljoenen euro’s mis doordat boetes voor buitenlandse bestuurders niet kunnen worden geïnd. Het ging vorig jaar om 200.000 boetes.

RTL Nieuws vroeg de cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) op bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het gaat om automobilisten uit onder meer Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat gemiddeld om een boete van 60 euro.

De gegevens van chauffeurs kunnen in de meeste landen niet geautomatiseerd worden opgevraagd. Daarom doet het CJIB het maar niet. Het ministerie gooit de foto’s van de overtredingen, gemaakt door flitspalen, daarna weg.

Minister Ard van der Steur (Justitie) laat weten dat het inderdaad "niet helemaal rechtvaardig is" tegenover Nederlandse chauffeurs, die wel gewoon een boete krijgen als zij een overtreding maken. Het probleem speelt al jaren.

Met landen als Duitsland, België, Zweden en Frankrijk kunnen inmiddels trouwens wel dit soort gegevens worden uitgewisseld. Boetes voor inwoners met een kentekenen uit die landen worden dus wel bezorgd.

Tip de redactie