In hoger beroep vier jaar cel geëist tegen Syriëganger Mohamed A.

Tegen Syriëganger Mohamed A. uit Delft is in hoger beroep vier jaar cel geëist. Hij werd vorig jaar veroordeeld voor het beramen van overvallen om vervolgens met de buit de jihad in Syrië te steunen. 

Toen kreeg hij een celstraf van vier jaar opgelegd. A. had zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan een "ernstig terroristisch misdrijf", omdat hij overvallen plande met als doel de gewelddadige jihad te steunen.

Het Openbaar Ministerie eist dinsdag dezelfde straf. Hij zou in 2013 ook zelf in Syrië zijn geweest voor de gewapende strijd. Eenmaal terug in Nederland zou hij de strijd willen financieren met crimineel geld.

De 23-jarige A. werd bij een undercoveractie aangehouden terwijl hij op weg zou zijn om een gewapende overval te plegen in de haven van Scheveningen. In de auto vond de politie drie vuurwapens en munitie, waaronder een revolver.

Undercoveractie

De verdachte ging in hoger beroep omdat de undercoveractie niet rechtmatig zou zijn geweest. Daar is volgens het OM geen sprake van. "Dat in het onderzoek gebruik is gemaakt van valse identiteiten en er een verhaal is opgehangen om verdachte te misleiden over de ware aard en bedoelingen van de infiltranten en informanten, is nu eenmaal de aard van de werkwijze", aldus het OM.

De uitspraak van het hoger beroep is op 30 maart.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie