Duizenden studenten verwacht bij 'beschaafde actie' treinreizen in spits

Dinsdagochtend worden duizenden studenten verwacht die tijdens de ochtendspits gaan treinreizen. Ze willen laten zien dat ze het niet eens zijn met de plannen van de NS om studenten buiten de spits te laten reizen met de trein.

Volgens initiatiefnemer Jasper ter Veld gaat het om een beschaafde actie en willen de studenten andere treinreizigers niet in de weg zitten.

"Als de treinen te vol raken door ons en er moeten reizigers instappen die naar hun werk moeten, dan zullen we ze voorrang geven", zegt hij tegen NU.nl.

Op de facebookpagina NK Treinreizen tijdens de spits hebben zich 27.000 studenten aangemeld voor de actie. Ze worden op stations door het hele land verwacht. De initiatiefnemers zijn van plan om op te stappen op Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal. 

Maatregelen

Het beleid om studenten buiten de ochtend- en avondspits te laten reizen is een van de maatregelen die de NS neemt om volle treinen tegen te gaan. De NS kampt dit jaar met een te kort aan materieel waardoor het drukker is dan gebruikelijk.

De NS is sinds kort in gesprek met hogescholen en universiteiten om te bekijken of ze hun schooltijden zo aan kunnen passen dat studenten niet tijdens de spits hoeven te reizen.

Studenten zijn vooral  boos omdat ze nog niet bij die gesprekken betrokken zijn. Ook willen ze niet dat hun activiteiten in de avond in gevaar komen als er dan lesuren worden ingeroosterd.

"Het voelt voor studenten alsof zij nu ook de problemen van de NS moeten oplossen en zij moeten opdraaien voor de overvolle treinen", zegt Stefan Wirken, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), in een brandbrief aan de directie van NS.

Preventief

De afspraken tussen de NS en scholen zijn nog niet concreet. Toch willen de actievoerders alvast aangeven dat ze het niet eens zijn met de aangekondigde plannen. "Het gaat om een preventieve actie waarmee we een signaal willen afgeven dat we ons benadeeld voelen als de plannen doorgang vinden", aldus Ter Veld.

Een woordvoerder van de NS laat weten dat er geen extra maatregelen worden genomen tegen de verwachte extra drukte vanwege de studentenactie. Het spoorbedrijf zal de dienstregeling niet aanpassen.

Syntus

Syntus, dat het openbaar vervoer verzorgt op de Veluwe, in Gelderland, in Midden-Overijssel en in Twente, waarschuwt reizigers dat het door de studentenactie mogelijk drukker wordt in de treinen tussen Zutphen en Oldenzaal.

Lees meer over:
ns
Tip de redactie