Een advertentie om handtekeningen te werven voor het referendum over het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne is mogelijk onterecht met Europees geld gefinancierd.

Het Europees Parlement stelt een onderzoek in. Dat bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving van het Belgische onderzoeksplatform Apache.

In de paginagrote advertentie in De Telegraaf werd eind september opgeroepen een handtekening te zetten om het GeenPeil-referendum mogelijk te maken. Het benodigde aantal handtekeningen was daarna snel binnen.

Europese regelgeving verbiedt dat subsidies worden gebruikt voor campagnes voor verkiezingen of referenda. De advertentie werd betaald door het Institute for Direct Democracy in Europe (IDDE). Dat is een door het Europees Parlement gesubsidieerde stichting, die verbonden is aan de Britse eurosceptische partij UKIP.

Oldenzaal

Ondertussen betoogt GeenPeil bij de rechtbank in Zwolle dat de gemeente Oldenzaal zeventien in plaats van vijf stembureaus open moet stellen bij het Oekraïne-referendum in april. De gemeente laat weten ook met vijf stembureaus ''prima uit de voeten te kunnen''.

De Overijsselse gemeente had bij vorige verkiezingen zeventien stembureaus open. Volgens GeenPeil stelt de Kiesraad dat per stembureau 1200 stemgerechtigden terechtkunnen. In Oldenzaal zouden dat er vijfduizend zijn. ''Dan heeft elke stemgerechtigde achttien seconden om zijn of haar stem uit te brengen'', aldus jurist Beryl Dreijer namens GeenPeil.

Lage opkomst

De gemeente gaf bij haar besluit in december aan een lage opkomst te verwachten en kosten te willen besparen. ''Het budget was voor de gemeente niet doorslaggevend'', aldus een jurist van de gemeente.

Elk kiesbureau kan meer tellingen aan omdat het hier alleen gaat om een 'ja' of 'nee'. ''Zelfs met een opkomst van 100 procent zal de stemming ordentelijk verlopen.''

De bestuursrechter in Zwolle doet binnen een week uitspraak. 

Op 6 april kunnen Nederlanders zich in een raadgevend referendum uitspraken over het associatieverdrag met Oekraïne.