Dieven hebben een onbeveiligde harde schijf gestolen met de gegevens van 781 kankerpatiënten van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. 

De schijf is in december uit de kofferbak van de auto van een onderzoeker gestolen, maakte het Amsterdamse ziekenhuis donderdag bekend.

Het ziekenhuis laat weten dat de dieven niet doelbewust op de harde schijf met de informatie uit waren. "Er is meer gestolen uit de kofferbak", aldus een woordvoerser. "Zoals geld en andere persoonlijke zaken." Op de schijf stond ook niet aangegeven wat voor informatie er op het externe geheugen te vinden was.

Het gaat om gegevens van patiënten die deelnemen of -namen aan wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van een experimentele behandeling. Van hen zijn 199 patiënten nog in leven.

Een woordvoerster beklemtoont dat het niet om patiëntendossiers gaat, maar alleen om informatie over de loop van de experimentele behandeling. "Deze informatie is voor de dief volstrekt waardeloos", stelt de zegsvrouw.

Procedure

De diefstal is pas recent aan het Antoni van Leeuwenhoek gemeld. Volgens het ziekenhuis mogen medewerkers patiëntengegevens op onbeveiligde informatiedragers niet meenemen. "Dat dit toch is gebeurd, betreuren we ten zeerste", aldus het Antoni van Leeuwenhoek.

Een woordvoerster van het ziekenhuis laat weten dat het contract van de onderzoeker niet zal worden verlengd. "De persoon zal ons ziekenhuis zeer binnenkort verlaten."

De procedures worden niet aangepast. "De regels hierover zijn heel helder: geen enkele vertrouwelijke informatie mag worden gekopieerd of opgeslagen op een onbeveiligde informatiedrager. Als de onderzoeker zich hier aan had gehouden, was er niets gebeurd."

Verlaten

Volgens het ziekenhuis heeft de diefstal geen invloed op de behandeling die patiënten ondergaan. "De kwaliteit van de behandeling is op geen enkele manier beïnvloed. Ook lopend wetenschappelijk onderzoek kan zonder consequenties doorgaan."

De betrokken patiënten zijn donderdag geïnformeerd. Ook is de vermissing van de externe harde schijf gemeld bij de politie, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ).