De politieman die in oktober bij een bijeenkomst in Oranje een vrouw weghaalde voor de auto van staatssecretaris Klaas Dijkhoff, krijgt geen straf. 

Tegen de agent was aangifte gedaan van mishandeling (en/of zwaar lichamelijk letsel door schuld), maar het Openbaar Ministerie vindt dat daar geen sprake van is. De politieambtenaar heeft rechtmatig en passend gehandeld, zo luidt het oordeel.

Toen Dijkhoff en zijn mensen na afloop van een bijeenkomst over vluchtelingen weg wilde, ging een vrouw uit het dorp Oranje voor de auto staan uit protest. Ze ging niet aan de kant.

Daarop greep de politieman in. Hij duwde de vrouw weg en ze belandde op de grond. Dat gebeurde in het zicht van de camera's. De beelden werden daarna snel verspreid. De vrouw riep: ''Dikke BMW, dikke BMW jongens.'' Daarna werd ze aan de kant gezet en viel ze op de grond.

Hoogste prioriteit

Voor de politie had de veiligheid van personen en het voorkomen van verstoring van de openbare orde de hoogste prioriteit, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het wegtrekken van de vrouw voor de auto valt volgens de officier binnen de regels van geweldsgebruik door de politie. De vrouw raakte bij het voorval gewond. ''Het was niet de intentie van de politieambtenaar het letsel te veroorzaken'', verklaart het OM.