Een crimineel heeft een gebiedsverbod voor een deel van Amsterdam gekregen, omdat het risico dat hij geliquideerd wordt te groot is. Volgens hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg brengt dat risico's met zich mee voor omwonenden.

Het gaat volgens Aalbersberg om een persoon die deel uitmaakt van het criminele circuit en niet wil samenwerken met de politie, zei hij donderdagavond in het AT5-programma Het Verhoor.

"Het risico voor omwonenden is daarom te groot", legt hij uit. Het gaat volgens hem "zeker niet om lieve slachtoffers".

Aalbersberg snapt dat een gebiedsverbod voor een potentieel slachtoffer de omgekeerde wereld lijkt. ''Ja, het is een potentieel slachtoffer. Maar een slachtoffer dat zelf ervoor kiest om actief te blijven met criminele activiteiten. Ze weten dat ze op lijsten staan.''

Nieuwe maatregel

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de beslissing voor het gebiedsverbod vorige week genomen. Het gaat hier om een nieuwe maatregel volgens Aalbersberg.

De hoofdcommissaris heeft vertrouwen in een eventuele toetsing van de maatregel door de rechter. "Wij denken dat deze casus goed in elkaar zit. Ook voor de veiligheid van de stad."