De zeventienjarige Anthony D. uit Rijswijk krijgt achttien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. Dat oordeelde de rechter in hoger beroep donderdag in Den Haag. 

D. stak in oktober 2014 zijn vijftienjarige klasgenoot Wesley dood op een middelbare school in Voorburg.

Anthony werd aangeklaagd voor moord. Zelf zei hij dat het noodweer was. Het gerechtshof sprak hem vrij van moord, maar vindt hem wel schuldig aan doodslag.

Anthony ''sprak lichtzinnig over het gebruik van geweld'', maar dat bewijst nog niet dat hij van plan was Wesley om het leven te brengen, aldus de rechters. Pas kort voor de fatale, 8 centimeter diepe steek, besloot hij geweld tegen Wesley te gebruiken.

Huiselijk geweld

Het hof vindt Anthony verminderd toerekeningsvatbaar: ''Hij heeft op jonge leeftijd te maken gehad met huiselijk geweld. Hij ziet de wereld door een wantrouwende bril. Hij lijkt conflicten uit te lokken zonder dat hij zich daarvan bewust is. Hij heeft nauwelijks probleeminzicht.'' Daarom krijgt Anthony ook jeugd-tbs.

Het OM had twintig maanden cel en jeugd-tbs geëist, gelijk aan de straf die de rechtbank in 2015 oplegde. Anthony was daartegen in hoger beroep gegaan.

Nietszeggend voorval

Anthony en Wesley kregen ruzie tijdens een les Nederlands op het Corbulo College. Een ''ogenschijnlijk nietszeggend voorval'', aldus het hof. In de pauze pakte Anthony een mes uit zijn kluisje.

Hij liep naar Wesley en stak hem in zijn nek. Wesley liep zwaargewond de school in en bezweek in het kantoor van de adjunct-directeur aan zijn verwondingen.