Twee treindelen van de dinsdag bij Dalfsen verongelukte trein zijn woensdagochtend geborgen. Dat heeft een woordvoerder van ProRail gezegd. 

De overige twee rijtuigen worden naar verwachting donderdagochtend geborgen. Volgens ProRail gaat de berging voorspoedig, maar volgt met de volgende treindelen het zwaarste gedeelte.

"De eerste twee treindelen waren makkelijk weg te halen, omdat ze aan de goede kant van de bovenleiding lagen", zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

"Het volgende treindeel, met de motor, gaat moeilijker worden. Het gaat om een zwaar onderdeel van de trein en dat moet over de leiding getakeld worden." 

Tegen NOS zegt de burgemeester van Dalfsen, Han Noten, dat de treinen na het weekend weer kunnen rijden. ProRail houdt het bij de voorspelling van "enkele dagen." "Pas als de hele trein is geborgen, kunnen wij met een definitieve prognose komen", aldus de woordvoerder. 

Spoor op orde

Als de trein helemaal verwijderd is, kan ProRail het spoor weer op orde brengen. Over een afstand van zo'n 200 meter moeten rails, bovenleiding en apparatuur worden vervangen. Hoe lang dat precies gaat duren, wordt pas duidelijk als de trein is geborgen.

De diepladers met de geborgen wagons worden in eerste instantie in de buurt van het ongeval gestald. Pas later zullen de stukken van de trein naar een depot in Meppel worden gebracht voor verder onderzoek.

Omreizen

Reizigers kunnen op het traject tussen Ommen en Zwolle met de bus. Tussen Ommen en Emmen rijdt de trein nog wel gewoon. Om naar de Randstad te komen kunnen reizigers omreizen via Almelo.

De trein van Zwolle naar Emmen reed dinsdagochtend op een overstekende hoogwerker. Daarbij kwam de treinmachinist om het leven. Zeven mensen raakten gewond.

Video: Treindelen worden weggetakeld

Treindelen verongelukte trein bij Dalfsen weggetakeld
Treindelen verongelukte trein bij Dalfsen weggetakeld