In de cabine van de Arriva-trein die dinsdagochtend ontspoorde, was een camera aanwezig. De beelden van de camera kunnen helpen bij het onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De Inspectie Leefomgeving en Transport van haar ministerie is bij het onderzoek betrokken. 

Verder moet onderzoek van de Automatische ritregistratie (ARR) meer duidelijkheid geven over de snelheid van de trein op het moment van de aanrijding.

Bij het treinongeluk in Dalfsen is de 49-jarige machinist uit Kampen overleden. De passagierstrein botste op een hoogwerker

Bekijk beelden van de ontspoorde trein:

Gewonden

Zes mensen raakten gewond, van wie er twee naar het ziekenhuis moesten. Het gaat om een 54-jarige vrouwelijke passagier uit Zwolle en een 53-jarige conducteur uit diezelfde plaats. De vier anderen, afkomstig uit Zwolle en Dalfsen, konden ter plaatse door ambulancepersoneel worden behandeld.

De trein kwam op zijn zijkant terecht. ProRail denkt woensdag in de loop van de dag klaar te zijn met het opruimen van de drie rijtuigen. De plek  van het ongeluk is inmiddels vrijgegeven door het onderzoeksteam, zegt een woordvoerder van ProRail.

De berging van de rijtuigen begint dinsdagavond en gaat heel de nacht door tot alles weg is. Daarna begint het herstel van het spoor. Hoe lang dat duurt, kan de woordvoerder van ProRail niet zeggen. Hij schat in enkele dagen.

De rijtuigen blijven onderdeel van het onderzoek. Om die reden worden ze naar een plaats afgevoerd waar ze nog verder kunnen worden onderzocht.