Bij Dalfsen is dinsdagochtend een passagierstrein van Arriva op een hoogwerker gebotst. De trein is in zijn geheel ontspoord en ligt op zijn kant in een weiland. De treinmachinist is omgekomen. 

De trein was volgens de burgemeester van Dalfsen, Han Noten, op volle snelheid toen deze op een overstekende hoogwerker botste. Het ongeluk is waarschijnlijk gebeurd doordat een kraanmachinist "een inschattingsfout" heeft gemaakt, zei Noten op een persconferentie.

Volgens de burgemeester zaten er niet veel mensen in de trein ten tijde van de botsing, die plaatsvond net na de spits.

De bestuurder van de hoogwerker wordt verhoord door politie en justitie: hij is aangehouden in verband met het strafrechtelijk onderzoek. De persoon kon kort voor de botsing van de hoogwerker springen.

Twee gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle, meldt de Veiligheidsregio IJsselland. Vijf personen mochten na behandeling ter plaatse naar huis. Sommigen zijn korte tijd opgevangen in een huis in de buurt van het spoor.

Video: Trein ontspoort in Dalfsen

Overgang

De trein botste om iets voor 9.00 uur op de hoogwerker, bij een beveiligde spoorwegovergang tussen Ommen en Dalfsen. Traumahelikopters rukten kort na het ongeluk uit en ambulances waren snel ter plekke.

Inmiddels verlaten hulpdiensten de trein en kan het onderzoek beginnen. Het duurt waarschijnlijk enkele dagen voordat de spoorverbinding is hersteld.

De Inspectie Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor Veiligheid doen onderzoek op de plek van het ongeluk. Pas als het onderzoek is afgerond, wordt de trein geborgen.

Bussen

Arriva laat weten dat de ontspoorde trein een stoptrein van de Vechtdallijn is; een traject tussen Emmen en Zwolle. Arriva zet bussen in op het traject.

Premier Mark Rutte heeft contact gehad met Noten en hem sterkte gewenst en steun toegezegd. Zijn gedachten zijn bij "het slachtoffer en gewonden."

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto of via WhatsAppVideo's kunt u mailen naar video@nu.nl