Een 67-jarige Hagenaar is maandag aangehouden voor een fraude van vermoedelijk 300.000 euro met persoonsgebonden budget (pgb). 

De man trad op als zorgverlener voor verschillende mensen met een pgb, maar leverde die zorg nooit.

De aanhouding is verricht door een speciaal team dat fraude met zorggeld aanpakt. De inmiddels overleden vrouw van de man verzorgde waarschijnlijk pgb's voor mensen die zorg nodig hadden. De verdachte staat op veel formulieren als zorgverlener genoemd en hielp andere zorgverleners met frauderen.

Een pgb is een geldbedrag waarmee iemand zorg, begeleiding of hulp kan inkopen. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet worden uitgegeven aan andere zaken.

Arnhem

De rechtbank in Arnhem heeft maandag bepaald dat een 46-jarige vrouw uit Arnhem 115.070 euro moet terugbetalen aan de Staat. De vrouw had gefraudeerd met haar persoonsgebonden budget (pgb) waardoor ze onterecht geld heeft ontvangen.

De Arnhemse lijdt aan MS, een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel, en vroeg hiervoor in 2009 een pgb aan. Ze gebruikte een deel daarvan voor privédoeleinden. Zo diende ze onder meer vervalste zorgformulieren in bij haar zorgverzekeraar.

Tijdens de strafzaak in juli kreeg zij hiervoor een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden opgelegd.

De rechtbank besloot maandag dat ze ook het onterecht verkregen geld terug moet betalen. Volgens de vrouw is dit niet mogelijk omdat ze niet genoeg geld heeft om dit te doen en dat ook niet zal gaan verdienen. De rechter is daar niet van overtuigd.