Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag onvoorwaardelijke tbs met dwangverpleging geëist tegen Vino H. in de zaak rond de aanval op een 96-jarige vrouw in maart vorig jaar. 

Hij is door deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.

De in Irak geboren Vino H. (25) viel 'Oma Toni’ Heeremans-de Jong op 19 maart vorig jaar aan toen zij achter haar rollator liep in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp. Hij stak haar meermalen in de buik en sloeg haar. Drie weken later overleed ze.

Volgens het OM overleed ze aan de gevolgen van de verwondingen die ze opliep bij de aanval. De officier van justitie is ervan overtuigd dat het ook echt H.’s bedoeling was om zijn slachtoffer te doden en dat hij handelde met voorbedachten rade.

Geen getuigen

Vino H.'s advocaat Bob Meijer vraagt zich, ondanks de herhaaldelijke bekentenis van zijn cliënt, af of hij echt wel degene is die de vrouw heeft neergestoken. Er zijn geen getuigen van de aanval, hij had geen bloed aan zijn handen of kleding en hij wil niets verklaren over hoe hij aan het mes gekomen is. ''Misschien heeft hij gezien wat er gebeurd is en heeft hij het mes opgeraapt'', opperde de raadsman.

Mocht de rechtbank het wel bewezen vinden dat H. de hoogbejaarde vrouw heeft aangevallen, dan vindt zijn advocaat dat het hem niet aangerekend kan worden dat de bejaarde uiteindelijk is overleden. ''Na het steken is er heel wat gebeurd, operaties en heel wat complicaties. Kan je mijn cliënt verwijten dat mevrouw Heeremans uiteindelijk het besluit neemt om niet meer verder te willen leven?''

De 96-jarige vrouw overleed drie weken na de aanval. Ze heeft op een bepaald moment zelf besloten niet meer behandeld te willen worden en te stoppen met eten en drinken.

De rechtbank doet uitspraak op 7 maart.