De 43-jarige Flip S. is dinsdag veroordeeld tot een jaar cel door de rechtbank in Amsterdam. S. wordt aangerekend dat drie Deense toeristen door zijn schuld witte heroïne hebben gesnoven. Er was vier jaar cel tegen hem geëist.

S. is wel vrijgesproken voor poging tot doodslag op drie Deense toeristen, omdat niet bewezen kan worden dat S. bewust witte heroïne als cocaïne heeft verkocht.

De 43-jarige man wordt door de rechtbank aangerekend dat hij, wetend dat de zogenoemde 'killer coke' in omloop was, zijn handelswaar had moeten testen of de slachtoffers erop had moeten wijzen dat zij dit zelf konden laten doen. Daarnaast is hij schuldig aan handel in harddrugs.

Zijn advocaat Gerald Roethof bepleitte eerder gehele vrijspraak bij de rechtbank. S. zit al bijna een jaar in voorarrest en hoeft dus niet lang meer vast te zitten.

Drie Deense toeristen werden doodziek van de witte heroïne, maar overleefden doordat ze op tijd medische zorg kregen. S. erkent de drugs aan hen te hebben verkocht, maar zegt dat hij niet wist dat het om witte heroïne ging.

Onrust

De handel in de dodelijke drugs veroorzaakte eind 2014 en begin 2015 grote onrust in Amsterdam. Met een grote campagne waarschuwden politie, Openbaar Ministerie, de gemeente Amsterdam en de GGD toeristen voor de gevaren.

Volgens justitie meldde de 42-jarige S. zich op 4 april vorig jaar zeer emotioneel bij de politie in Amsterdam, omdat hij niet meer kon leven met de gedachte dat drie toeristen door zijn toedoen waren overleden. S. ontkent dit te hebben gezegd. Hij stapte naar de politie nadat beelden van hem vertoond waren in Opsporing Verzocht.

In 2014 kwamen er drie Britten om het leven na het gebruik van witte heroïne. Tientallen andere personen moesten in het ziekenhuis worden behandeld na gebruik van de heroïne. Hiervoor vroeg de aanklaagster vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

S. heeft altijd ontkend hiervoor verantwoordelijk te zijn. Verschillende getuigen spraken elkaar tegen waardoor er niet met zekerheid kon worden gezegd of S. inderdaad verantwoordelijk was. De rechtbank ging akkoord met het verzoek tot vrijspraak.