De nieuwe Kinderombudsman moet aan een aantal eisen voldoen. Zo wordt er het accent gelegd op "een krachtige, innovatieve persoonlijkheid met élan die zich met hart en ziel wil inzetten voor de rechten van het kind".
 

Dat staat omschreven in de vacature die de Nationale Ombudsman vrijdag online heeft gezet voor de nieuwe functie.

Ook een goede omgang met de media en toegankelijk zijn voor jongeren, worden in het functieprofiel omschreven als een pré.

Verder worden onder andere uitstekende communicatieve vaardigheden, een gezaghebbende uitstraling en presentatie en een sterk verbindend vermogen gevraagd van de nieuwe kandidaat.

De Kinderombudsman is een onderdeel van de Nationale Ombudsman en is het gezicht voor de rechten van jongeren tot achttien jaar.

Onvrede

De Nationale Ombudsman draagt op basis van deze eigenschappen drie kandidaten voor aan de Tweede Kamer. Die maakt vervolgens de definitieve keuze.

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen maakte eind januari bekend dat de ambtstermijn van Kinderombudsman Marc Dullaert niet wordt verlengd. Die loopt af op 1 april. Dit tot grote maatschappelijke onvrede. De afgelopen weken hebben in totaal 40.557 mensen een handtekening gezet om Dullaert te behouden, die zelf ook graag wil aanblijven.

Ook uit de Kamer kwamen aanvankelijk kritische geluiden over het niet verlengen van de ambtstermijn, maar na een besloten gesprek met Van Zutphen legde de Tweede Kamer zich neer bij zijn keuze.