De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, hoeft niet langer verplichte psychische behandeling te blijven ondergaan. Dat heeft de rechter in Den Haag vrijdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie besloot eerder dat een van de voorwaarden voor zijn voorlopige vrijlating een verplichte begeleiding door een psycholoog is, meldde minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) begin februari. 

Eerder al vocht van de Graaf met succes het dragen van een enkelband aan. 

Willem Jebbink, de advocaat van Van der Graaf, zei begin februari al in de Volkskrant dat zijn cliënt geen psychisch probleem heeft. "Inmiddels is vastgesteld dat mijn cliënt niet aan een psychische stoornis lijdt. De psychiater schreef al anderhalf jaar geleden dat voor die begeleiding geen noodzaak is en beëindigde de sessies.''

De rechter vindt dat Van der Graaf niet verplicht kan worden dat hij moet worden begeleid door een psycholoog als zijn psychiater al heeft bepaald dat Van der Graaf niet langer behandeld hoeft te worden.

"In de voorwaarde is opgenomen dat uitsluitend de gedragsdeskundige - in dit geval de psychiater - bepaalt of de begeleiding wordt geëindigd, zij het  na  - en niet in - overleg met de reclassering, wat ook is gebeurd. De reclassering behoeft daarmee dus niet in te stemmen. Een en ander betekent dat Van der Graaf niet kan worden verplicht zich ook nog te laten  begeleiden door een psycholoog."

Jebbink was niet bereikbaar voor commentaar.

Voorwaarden

Van der Graaf kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar cel uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 dood.

Andere voorwaarden waar de moordenaar van Fortuyn zich wel nog aan moet houden, zijn onder meer dat hij zich wekelijks moet melden bij de reclassering. Ook mag hij niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden van het slachtoffer komen. Bovendien is het hem verboden contact te hebben met nabestaanden en de pers.

Eerdmans

Joost Eerdmans van het Burgercomité tegen Onrecht is ''zeer teleurgesteld’’ over de uitspraak van de rechtbank. Eerdmans was partijgenoot van Pim Fortuyn die in 2002 door Van der G. werd doodgeschoten.

''Als ik zie wat hij op televisie allemaal verkondigde denk ik dat hij wel degelijk nog hulp nodig heeft’’, zegt Eerdmans. Hij vindt de uitspraak van de rechtbank discutabel, omdat Van der G. de voorwaarden voor zijn vrijlating zou hebben geschonden.

''Wij bekijken de mogelijkheden om een dwangprocedure tegen Van der G. te starten. We blijven hem wat dat betreft juridisch op de hielen zitten.’’

Van der Steur

Justitieminister Ard van der Steur zei vrijdagmiddag teleurgestelde reacties wel te begrijpen, maar hij onthield zich van commentaar. Het Openbaar Ministerie gaat de uitspraak bestuderen en dat kan volgens Van der Steur misschien nog tot een hoger beroep leiden. Daarom wil hij zich er op dit moment niet mee bemoeien.