De gemeenteraad van Bernheze heeft donderdagavond besloten dat er geen asielzoekerscentrum (azc) komt in het Brabantse Heesch. De raad wil in plaats daarvan dat er meer statushouders worden opgevangen.

Het college van burgemeester en wethouders stelde eerder voor om voor maximaal tien jaar vijfhonderd asielzoekers op te vangen in de hoofdplaats van Bernheze. Dat plan wees de raad donderdag resoluut af.

In plaats daarvan is een motie aangenomen voor kleinschalige opvang van meer mensen die al een verblijfsvergunning hebben gekregen. Meer dan de gemeente wettelijk verplicht is. De raad wil dat er extra woningen worden gebouwd om die op te vangen. 

Een andere motie voor een kleinschalig azc met maximaal driehonderd asielzoekers haalde het niet.

Onrust

Het oorspronkelijke voorstel van het college in januari stuitte op veel weerstand. Informatieavonden bij het gemeentehuis verliepen onrustig, op de plaats waar het azc moet komen werden dode varkens opgehangen en burgemeester Marieke Moorman kreeg een berg zand op haar oprit gestort.

Bekijk beelden van de ongeregeldheden in januari:

Debat

Donderdag lichtte Moorman toe waarom ze het voorstel niet heeft ingetrokken na de kritiek: "Zonder voorstel is er geen debat en dan zou dit college geen knip voor de neus waard zijn."

De gemeente heeft demonstraties voor het gemeentehuis donderdagavond niet toegestaan. Tot vrijdag is er een noodverordening van kracht in Heesch. Belangstellenden konden de raadsvergadering online of via een groot scherm in een cultureel centrum volgen. 

Aanhoudingen

De politie pakte donderdagavond drie mensen op, twee mannen voor opruiing en belediging, een derde had een mes op zak.