Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) onderzoekt of er strengere maatregelen mogelijk zijn tegen asielzoekers die in de opvang andere asielzoekers lastig vallen. Hij denkt aan het ontzeggen van opvang van de daders of overplaatsing naar een ander centrum.

Hij zei dat donderdag in het EO-radioprogramma Dit is de Dag. Hij herhaalde dat hij niet voor gescheiden opvang is van de slachtoffers van pesterijen, intimidaties en bedreigingen.

Vooral homoseksuelen, christenen of alleenstaande vrouwen hebben het moeilijk in de grote stroom vaak islamitische vluchtelingen. In maart wil hij de Kamer inlichten over de mogelijkheden.

Vanaf donderdag krijgen nieuwe asielzoekers een brief met nieuwe informatie over de asielprocedure in Nederland. Daarin staat onder meer dat de maximale beslistermijn is verlengd van zes naar vijftien maanden.

Voor mensen die uit veilige landen komen, is de boodschap dat ze snel worden afgewezen en meteen moeten vertrekken.

Volgens Dijkhoff blijkt dat informatie zich altijd snel verspreidt. Het is daarom belangrijk dat mensen die nog elders zijn, feitelijke gegevens krijgen.

Dat kan mensensmokkelaars, die volgens Dijkhoff letterlijk "onzin verkopen'', de wind uit de zeilen nemen. De feitelijke informatie wordt nu ook vaak opgepikt door non-gouvernementele organisaties en wordt zo verder verspreid. Dat werkt goed volgens de staatssecretaris.

Verder staat in de brief aan de asielzoekers dat ze eigen vermogen of inkomsten altijd moeten melden. Eventueel moeten ze met dat eigen geld meebetalen aan hun opvang.

Vorig jaar werd in totaal 180.000 euro aan eigen bijdrage opgehaald, zei Dijkhoff. Dat was voornamelijk via inkomsten van asielzoekers, die na een bepaalde tijd mogen werken.

De staatssecretaris heeft dit onderwerp nu in de brief gezet, omdat ook andere landen kenbaar hebben gemaakt dat ze bezittingen kunnen afnemen.

In Nederland was dat overigens ook al mogelijk vanaf een vermogen van 6000 euro. Maar in de praktijk gebeurt dat eigenlijk niet. Geld mogen ze houden tenzij vermoed wordt dat dit crimineel geld is, zei Dijkhoff eerder in de Kamer.