Ook twaalf jaar cel voor Enise B. in hoger beroep

Enise B., de vrouwelijke helft van het criminele duo dat twee jaar geleden een spoor van geweld achterliet in het oosten van Nederland, heeft in hoger beroep een celstraf van twaalf jaar gekregen.

Dat is woensdag bekendgemaakt door het gerechtshof in Leeuwarden. 

B. en haar vriend Antonio van der P.  sloegen twee jaar geleden toe in het Drentse Echten, Meppel, Lage Mierde (Noord-Brabant) en Enschede. Ze werden uiteindelijk opgepakt in een hotel in het Duitse Schwerte.

Eerder kreeg B. van de rechtbank in Assen al een celstraf van twaalf jaar. Van der P. moet zestien jaar de gevangenis in. Hij heeft de straf geaccepteerd. 

B. was het echter niet eens met haar straf en ging in hoger beroep. Haar advocaat vond dat ze te zwaar was gestraft omdat ze geen strafblad heeft.

Poging tot doodslag

Bovendien moest ze worden vrijgesproken van poging tot doodslag op een vrouw in Meppel. B. sloeg de vrouw in eigen huis met een koekenpan op haar hoofd, naar eigen zeggen omdat de situatie te hectisch werd. 

Dat heeft het gerechtshof echter verworpen. Het feit dat de vrouw vastgebonden aan een boom in het bos werd achtergelaten, kan ook worden gezien als poging tot doodslag. 

Het Openbaar Ministerie eistte in hoger beroep ook dezelfde straf die de rechtbank eerder had opgelegd.

Cassatie

Advocaat Peter Plasman zegt ''teleurgesteld'' te zijn in de uitspraak. ''We hadden een andere verwachting bij dit hoger beroep'', aldus de raadsman. Plasman wil nog niet zeggen of hij in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

''Daarvoor moet ik deze uitspraak eerst bestuderen."

Lees meer over:
Tip de redactie