'Verhuisplan voor tentenkamp Heumensoord komt in april'

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA komt in april met een verhuisplan voor de bijna drieduizend asielzoekers die nu in tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen wonen.

De noodopvang voor vluchtelingen, die in oktober is geopend, gaat op 1 juni definitief dicht, aldus de gemeente Nijmegen dinsdag.

Als de vluchtelingen zijn vertrokken gaat het paviljoendorp nog dienst doen als onderkomen voor begeleiders van de sporters die meedoen aan de Special Olympics, sportwedstrijden voor gehandicapten. Daarna verblijven zoals elk jaar de zesduizend militaire deelnemers aan de Vierdaagse in het bosgebied.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen sluit niet uit dat er elders in de regio Nijmegen een nieuwe noodopvang komt. Maar hij verzekerde dat Heumensoord na de Vierdaagse niet opnieuw als noodopvang gaat dienen. 

Natuurmonumenten

Heumensoord is ook waterwingebied. Met beheerder Natuurmonumenten en waterbedrijf Vitens zijn afspraken gemaakt over het herstel van het natuurgebied na het langdurige gebruik. Volgens de gemeente wordt het gebied mooier dan het was voor er vluchtelingen kwamen wonen.

Heumensoord is de grootste noodopvang van Nederland. Het COA is nog druk in gesprek met gemeenten over nieuwe opvangplekken voor de asielzoekers.

Lees meer over:
Tip de redactie