Politie breekt snelheidscontroles af als er files ontstaan

Snelheidscontroles van de politie worden sneller afgebroken als er files door ontstaan. Dat hebben Rijkswaterstaat en de Nationale Politie afgesproken.

De politie en Rijkswaterstaat willen files veroorzaakt door controles verder terugdringen en hebben het zogenaamde flitsprotocol verder aangescherpt.

Snelheidscontroles zullen worden uitgevoerd op locaties en tijdstippen als er geen nadelige effecten op de verkeersdoorstroming zijn te verwachten. Als er alsnog een file ontstaat of het oplossen van een file wordt vertraagd dan zal de snelheidscontrole worden afgebroken.

De politie en Rijkswaterstaat hebben nauw contact om dit in goede banen te leiden. De politie meldt de controles van te voren aan bij de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat,  dat op zijn beurt laat weten wat de situatie op de weg is. Als de verkeerscentrale merkt dat er een file ontstaat door een politiecontrole, wordt verzocht deze af te breken.

ANPR-controles

In de nieuwe afspraken gaat het ook om ANPR-controles (Automatic Number Plate Recognition). De mobiele controles met automatische kentekenplaatherkenning zijn er op gericht om voertuigen van criminelen op te sporen of auto's die betrokken zijn bij strafbare feiten. De politie zal in dit geval afwegen of de controle de verkeersdoorstoming niet hindert.

 

Lees meer over:
Tip de redactie