De Utrechtse serieverkrachter Gerard T. heeft een celstraf van zestien jaar gekregen. De rechter acht hem schuldig aan de vier verkrachtingen waarvoor T. werd vervolgd.

Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald. De eis van het Openbaar Ministerie was ook zestien jaar. Eén van de slachtoffers krijgt bovendien een schadevergoeding van 35.000 euro. 

Utrecht was sinds 1995 jarenlang in de ban van de serieverkrachter. Uiteindelijk kon de 53-jarige T. in 2014 worden opgepakt nadat hij verplicht dna moest afstaan door zijn veroordeling voor fietsendiefstal. Er bleek een match met het dna-spoor dat bij vier slachtoffers was aangetroffen.

Voor deze vier zaken staat T. voor de rechter: voor de verkrachting van twee vrouwen van zestien, een van 27 en een van 28, in 1995 en 2001. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs voor een vervolging.

Voor de rechtbank staat het vast dat T. verantwoordelijk is voor alle vier de verkrachtingen. De rechter spreekt van een man die geen enkel medeleven heeft getoond voor zijn slachtoffers en is geschokt door zijn bruutheid. "Door uw handelen was er grote onrust ontstaan in de regio Utrecht."

Celstraf van zestien jaar voor Utrechtse serieverkrachter
Celstraf van zestien jaar voor Utrechtse serieverkrachter

Geen tbs

Het OM wilde ook tbs eisen, maar dat was juridisch niet mogelijk. T. wilde zich niet psychisch laten onderzoeken en daarom valt er niets te zeggen over toerekeningsvatbaarheid ten tijde van de verkrachtingen.

T. was in 1995 al in beeld voor de verkrachtingen, drie maanden na de eerste verkrachting. Hij werd herkend op basis van een compositietekening. Toch werd hij na verhoor weer vrijgelaten. Een oproep voor vrijwillige dna-afname in 2002 legde hij naast zich neer.

Juist gehandeld

De advocaat van T. vroeg om vrijspraak. Hij wilde dat het OM niet-ontvankelijk werd verklaard, onder meer door onrechtmatig gebruik van een politie-informant in de gevangenis. Maar de rechtbank vindt dat de politie juist heeft gehandeld bij de opsporing van de dader.

Ook is er volgens de rechter niet geknoeid met dna-materiaal, in tegenstelling tot wat de advocaat van T. denkt. "Het is volstrekt onaannemelijk dat het dna in alle vier zaken vervuild zou zijn", zegt de rechter.

Locaties verkrachtingen