Jeugdinstellingen kopen jongeren om met beltegoed en hamburgers

Met extraatjes als frisdrank, beltegoed of hamburgers zouden jongeren in jeugdgevangenissen of instellingen voor gesloten jeugdhulp worden afgekocht.

Uit onderzoek van de Kinderombudsman Marc Dullaert blijkt dat instellingen zo willen voorkomen dat jongeren een klacht indienen.

Dullaert schrijft zijn bevindingen in het rapport 'Neem mij (n klacht) serieus!' dat vrijdag verschijnt. Daarin staat dat het aanbieden van rookwaar of beltegoed geen uitzondering is. Dat gebeurt zowel in jeugdgevangenissen als gesloten instellingen. Exacte aantallen noemt de Kinderombudsman niet.

Dullaert noemt dat 'uiterst kwalijk'. ''Klachten mogen niet onderhandelbaar zijn. Deze kinderen zijn kwetsbaar en hebben extra bescherming nodig", zegt hij in het AD.

Zo werden jongeren die de hele dag in hun kamer moesten blijven omdat een groepsleider een begrafenis had, gecompenseerd met chips en cola.

Alledaags

De klachten gaan ook vaak over alledaagse zaken, zoals jongeren die niet met hun advocaat mogen bellen, of verlofdagen die worden geschrapt. Die klachten worden niet serieus genomen, meent Dullaert.

Hij wil dat er een onafhankelijk contactpersoon komt die klachten in behandeling neemt. Nu moeten jongeren hiervoor nog aankloppen bij hun groepsleider.

Regels

Om de klachtenprocedure te verbeteren stelt Dullaert tien regels en nadere aanbevelingen op, waarin staat dat jongeren beter moeten worden geïnformeerd over hoe zij kunnen klagen.

De nieuwe regels worden verspreid aan jeugdinstellingen. Ook komt er een brochure voor jongeren in een gesloten inrichting, om hen voor te lichten over klachtenprocedures.

Cadeaubon

Aanleiding voor het was het verhaal van een meisje dat enige tijd in een instelling voor gesloten jeugdhulp verbleef. Ze wilde een klacht indienen over een van de medewerkers van de instelling. Deze medewerker probeerde haar hiervan te weerhouden door haar geld en een cadeaubon te bieden. Het meisje voelde zich enorm onder druk gezet en heeft dit gemeld bij de Kinderombudsman.

Op maandag 16 februari wordt in Brussel een internationale conferentie gehouden over de rechten van kinderen achter de tralies.

Het gaat hier om de mensenrechten van kinderen die van hun vrijheid zijn beroofd en het belang van het verbeteren van het toezicht hierop. De Kinderombudsman wil met zijn rapport bijdragen aan het verbeteren van de Nederlandse situatie.

Lees meer over:
Tip de redactie