NS werft tweehonderd mensen voor vergroten veiligheid

De NS gaat per direct tweehonderd extra medewerkers werven om de veiligheid in de trein te vergroten. 

De vakbonden FNV en CNV hebben dat donderdagavond laten weten. Hiermee geeft de NS concreet uitvoering aan al eerder gemaakte afspraken voor dubbele bemensing in de treinen.

De toezegging om nu te beginnen met werven is de uitkomst van een aantal gesprekken over maatregelen om de veiligheid van NS-personeel te vergroten. Dat gebeurde naar aanleiding van een incident vorige week woensdagavond in Landgraaf waarbij een conducteur in zijn buik werd gestoken.

De NS gaat 140 extra hoofdconducteurs inzetten. Op alle treinen op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond komt na 22.00 uur een tweede hoofdconducteur. Ook komen er zestig medewerkers veiligheid & service, die als vliegende teams inzetbaar zijn.

Hoger plan

De bonden zijn blij met de actie van de NS. Marjan Rintel van NS Reizigers zegt er van overtuigd te zijn dat hiermee de veiligheid naar een hoger plan gaat.

NS verwacht dat de extra mensen in de loop van volgend jaar geworven, opgeleid en inzetbaar zijn. Eind 2018 worden de maatregelen geëvalueerd; een extern onderzoeksbureau moet de effecten meten.

Tip de redactie