Werkstraf voor belagers vluchtelingenopvang Woerden

Acht van de achttien verdachten die op 9 oktober de vluchtelingenopvang in sporthal Snellerpoort in Woerden hebben bestormd, zijn veroordeeld tot 120 uur werkstraf.

Volgens de rechtbank in Utrecht zijn ze schuldig aan openlijk geweld. Zeven anderen zijn tot veertig uur werkstraf veroordeeld voor samenscholing, waardoor een dreigende situatie ontstond.

Geen van de verdachten was aanwezig bij de uitspraak.

Vluchtelingen en beveiligers hebben toen doodsangsten uitgestaan, blijkt uit hun verklaringen. Er waren 150 asielzoekers aanwezig, onder wie vijftig kinderen, bijna allemaal Syrische oorlogsvluchtelingen.

De aanvallers met bivakmutsen en sjaals riepen teksten als "oprotten". Ook gooiden ze met dranghekken, stenen en zwaar vuurwerk en probeerden ze de sporthal binnen te dringen.

Vuurwerk

Uit onder meer WattsApp-gesprekken bleek dat de aanvallers bewust zwaar vuurwerk gebruikten om de oorlogsslachtoffers extra angst aan te jagen. De aanklaagster citeerde eerder een deel uit een app: "We laten die tyfusapen weten dat wij ze kapot gaan maken".

Het Openbaar Ministerie had tijdens de behandeling van de zaak 180 uur werkstraf voor alle achttien verdachten aan de rechtbank gevraagd. Volgens de aanklaagster waren ze allemaal betrokken bij de aanval.

Video: Relschoppers bestormen vluchtelingenopvang

Bewijs

De rechtbank concludeert echter dat er tegen slechts acht overtuigend bewijs is dat ze actief mee hebben gedaan aan de bestorming op de noodopvang voor asielzoekers.

De verdachten ontkenden tijdens het proces dat ze vuurwerk hebben gegooid. Ze gaven ook aan dat zodra ze zagen dat het uit de hand liep, ze weg zijn gegaan en niet mee hadden gedaan aan de rellen.

Video: Asielprocedure in Nederland in 60 seconden

Lees meer over:
Tip de redactie