7 procent van gemeenteraadsleden mogelijk weg om agressie

Zeven procent van de gemeenteraadsleden in Nederland overweegt te stoppen als raadslid wegens de agressie waar raad en gemeentebestuur mee te maken krijgen. Twaalf procent van de raadsleden twijfelt of zij na de verkiezingen beschikbaar zijn voor een nieuwe ambtsperiode.

Dit blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden onder al haar leden.

Zo'n 2.600 gemeenteraadsleden (bijna een derde) hebben de vragenlijst ingevuld. Aanleiding voor het onderzoek waren de verhitte discussies de afgelopen maanden rond de vestiging van azc's.

Raadsleden kregen vooral te maken met bedreigingen via sociale media, maar het gebeurde ook face-to-face en via telefoon, e-mail of post. Raadsleden gaven aan dat er voor hen een grens is bereikt wanneer de bedreigingen invloed hebben op hun privésituatie.

"Als er bedreigingen aan mijn adres komen, kan ik dat wel aan, maar als het ook invloed heeft op mijn thuissituatie (vrouw en kinderen) zal ik direct stoppen", aldus een gemeenteraadslid. Een ander raadslid geeft aan zich door de dreigementen "niet helemaal vrij te voelen om alles te zeggen."

Plasterk

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk belt de getroffenen waar mogelijk zelf op. "Ik heb uit eigen waarneming dat het de laatste tijd sterk is toegenomen, ik heb meer moeten bellen." 

Hij hoort schokkende voorbeelden. "Zoals een burgemeester die zei: 'Het is toch wel even slikken als je 'sochtends tegen je jonge kinderen moet zeggen dat de auto niet van het pad af kan, omdat er een vrachtauto vol mest is gestort."

Discussies

Plasterk heeft er respect voor hoe mensen toch de rug recht houden. "Zo van: we ruimen het wel weer op. Maar dat moet natuurlijk helemaal niet. Mensen moeten gewoon met hun tengels van spullen, huizen en mensen zelf afblijven. Dat geldt ook op de sociale media, voor die bedreigingen door anonieme lafaards."

De minister roept om om het verstand erbij te houden in alle discussies. Hij wijst ook op de actie van vicepremier Lodewijk Asscher, die de vuiligheid aan de kaak stelde die hij via de sociale media over zich heenkrijgt. "Ik hoop dat dit weerklank vindt, zodat we denken: laten we onze normen en waarden hooghouden."

Lees meer over:
Tip de redactie