Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag vier jaar cel geëist tegen Flip S., wegens poging tot doodslag op drie Deense toeristen en drugshandel. S. staat terecht in de zaak rond de als cocaïne verhandelde witte heroïne.

Voor de rechtbank in Amsterdam vroeg de aanklaagster wegens gebrek aan bewijs vrijspraak voor drie moorden en nog eens negen pogingen daartoe, die eveneens ten laste waren gelegd.

De handel in de dodelijke drugs veroorzaakte eind 2014 en begin 2015 grote onrust in Amsterdam. Met een grote campagne waarschuwden politie, Openbaar Ministerie, de gemeente Amsterdam en de GGD toeristen voor de gevaren.

Belastende omstandigheden zijn er voor S. voldoende, aldus de officier van justitie. Zo meldde hij zich op 4 april vorig jaar zeer emotioneel bij de politie in Amsterdam omdat hij niet meer kon leven met de gedachte dat drie toeristen door zijn toedoen waren overleden, iets wat S. later ontkende te hebben gezegd.

Dezelfde partij

Enkele maanden eerder vroeg hij een agent vanuit het niets of de verkoper van de dodelijke heroïne al was gepakt. Zijn uiterlijk spoort met het signalement dat de slachtoffers doorgaven. En alle witte heroïne die is gevonden, was afkomstig uit dezelfde partij.

Maar die optelsom was niet genoeg voor de bewijsvorming, stelde de aanklaagster. Nergens is een dna-spoor gevonden dat de zogenoemde 'killer coke' aan de 43-jarige S. linkt.

Zes getuigen herkenden de straatdealer niet bij een fotoconfrontatie. En S. zelf ontkent alle betrokkenheid, behoudens die bij de zaak met de drie Deense toeristen. Zij werden doodziek van de witte heroïne, maar overleefden doordat ze op tijd medische zorg kregen.

Cocaïne

De 43-jarige S. houdt vast aan zijn verhaal dat hij niet wist dat hij dodelijke witte heroïne verkocht als cocaïne, waar het Openbaar Ministerie (OM) hem van beschuldigt.

"Dat wil je toch niet op je kerfstok hebben, handelen in dat spul?", zei hij voor de rechtbank.

De eerste keer dat hij de dodelijke drugs verkocht, was volgens hem eind februari vorig jaar. Hij deed toen zaken met drie Deense toeristen, die doodziek werden van het spul en ternauwernood aan de dood ontsnapten.

Opsporing Verzocht

Nadat hij zichzelf in Opsporing Verzocht op camerabeelden terugzag met de Deense jongens, probeerde hij naar eigen zeggen eerst de mannen te vinden die hem de drugs hadden verkocht. Toen dat niet lukte, meldde hij zich begin maart bij de politie.

S. luisterde uiterlijk gezien kalm naar de slachtofferverklaring van de moeder van een van de overleden Engelse jongens. "Onze zoon en zijn jeugdvriend waren samen in Amsterdam gegaan om te vieren dat ze 21 jaar werden", sprak ze emotioneel.

"We waren trots op onze zoon, die zijn hele leven nog voor zich had. Maar met zijn leven verloor hij ook zijn toekomst. We zijn kapot van verdriet. Over elke dag hangt een schaduw."

Vrijspraak

Omdat S. niet wist wat hij werkelijk verhandelde, bepleitte zijn advocaat Gerald Roethof vrijspraak bij de rechtbank. Die doet 23 februari uitspraak.

De handel in de dodelijke drugs veroorzaakte eind 2014 en begin 2015 grote onrust in Amsterdam. Met een grote campagne waarschuwden politie, OM, de gemeente en de GGD op veel plaatsen in de stad voor de gevaren.