Nederland heeft maandag officieel te maken gehad met een zuidwesterstorm. Tegen het eind van de avond was de storm over haar hoogtepunt heen.

Een echte storm wordt gemeten bij een windkracht van negen of meer Beaufort. Tussen 16.00 uur en 17.00 uur is bij IJmuiden windkracht negen gemeten, meldde Weeronline  maandag. De storm is inmiddels over haar hoogtepunt heen en de wind neemt maandagnacht geleidelijk in kracht af. Wel blijven harde windstoten mogelijk in de komende uren.

De storm van maandag is al de vierde storm in het nog jonge jaar, weet Weeronline. Het was in januari drie keer eerder raak met zeer zware windstoten. Maandag werden in Vlissingen windsnelheden van 112 kilometer per uur gemeten.

De harde wind heeft ook het rivierwater flink opgejaagd. In Vlaardingen dreigden kades onder te lopen. De gemeente heeft ze daarom afgesloten. Het gaat om de Westhavenkade, de Oosthavenkade en de Koningin Wilhelminahaven Zuidzijde. Ook in de binnenstad van Dordrecht is een kade afgesloten in verband met het wassende water.

In Amsterdam is een KPN-logo metershoog van een kantoorpand aan de Teleportboulevard gevallen. Er vielen geen gewonden, meldt AT5.

De avondspits is ondanks het weer goed verlopen, meldt de VID

Carnaval

Meerdere carnavaloptochten waren maandag al afgelast wegens het weer. Optochten die wel doorgingen ondervonden vaak laast van de wind. In het Limburgse dorp Schinveld (gemeente Onderbanken) is een grote carnavalswagen omvergeblazen door de harde wind. Dat heeft de politie bevestigd na berichtgeving van nieuwssite 1Limburg. Bij het ongeluk zijn geen gewonden gevallen.

Het ongeval gebeurde niet tijdens een optocht, maar tijdens vervoer over een provinciale weg. Die moest na het ongeval tijdelijk worden afgesloten voor opruimwerkzaamheden.

Weer: Vanavond zuidwesterstorm​

Weer: Vanavond zuidwesterstorm
Weer: Vanavond zuidwesterstorm