In Rotterdam heeft de politie afgelopen jaar 10 miljoen euro in beslag genomen, 7 kilo goud en 23 auto’s met een totale waarde van ruim 650.000 euro. 

Dat gebeurde tijdens acties tegen zogeheten ondermijnende activiteiten van wijkbewoners, zoals drugsfamilies, witwassende juweliers of verhuurmakelaars die drugshandelaren aan panden helpen.

Door de speciale acties zijn uiteindelijk 26 personen veroordeeld tot gevangenisstraf, variërend van twee maanden tot zes jaar. Tijdens de acties werd ook 560 kilo cocaïne/heroïne in beslag genomen. Daarnaast legde de politie 234 huisbezoeken af. Daarbij werd onder meer in drie woningen een handelsvoorraad drugs gevonden.

"Daar waar de onder- en bovenwereld verweven raken, spreken we van ondermijnende criminaliteit", schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb aan de gemeenteraad van Rotterdam. In de brief staat een opsomming van de resultaten die afgelopen jaar zijn behaald met het tegengaan van ondermijning. "Doel van deze aanpak is het bevorderen van een eerlijk, veilig, maatschappelijk integer en rechtvaardig Rotterdam."

Bij 41 bedrijfscontroles trof de politie vorig jaar elf personen aan die daar met een uitkering aan het werk waren. In andere bedrijfspanden werden onder meer zeven wapens gevonden, dertien gestolen auto-onderdelen en drugs. In zeven gevallen was sprake van energiefraude.

Veel zaken komt de politie op het spoor omdat ze afgelopen jaar, samen met de burgemeester, wijkgesprekken heeft gehouden. "De gesprekken in de Afrikaanderwijk en Bloemhof leverden waardevolle informatie en kennis op", aldus Aboutaleb.