De Nederlandse Spoorwegen gaan een proef doen met stiltecoupés waarin duidelijker benadrukt wordt dat het produceren van geluid op die plaatsen niet de bedoeling is.
 

In aantal treinen krijgen stoelen nieuwe bekleding waarop heel duidelijk het stiltelogo staat. Nu wordt het feit dat reizigers in de coupé niet mogen praten alleen duidelijk gemaakt met een klein logo op de ramen.

Een woordvoerder heeft zondag een bericht daarover van Metro aan NU.nl bevestigd. "We merken uit klachten van reizigers dat sommige mensen nog wel eens ontgaat dat ze zich in een stiltezone bevinden", legt Jessica Sauren van NS uit. "Het is vervelend voor andere reizigers als er dan toch gebeld en gekletst wordt."

De vervoerder hoopt dat door de nut en noodzaak van een stiltecoupé duidelijker te maken, de irritatie onder reizigers hierover afneemt.

Schoolmeesters

De proef vindt plaats in twee dubbeldekkers. Over een paar maanden bekijkt de NS de resultaten van de test en bepaalt of de nieuwe bekleding in alle intercity’s wordt aangebracht. De vervoerder vraagt reizigers ervaring met de nieuwe stiltecoupés te delen op Twitter, met de hashtag #Stiltezone.

Conducteurs grijpen overigens doorgaans wel in als zij merken dat mensen praten in een stiltecoupé. "Maar conducteurs zijn geen schoolmeesters", beklemtoont een woordvoerder. "Het is ook de bedoeling dat reizigers elkaar voorzichtig aanspreken op hun gedrag als zij dingen doen die ze niet zouden moeten doen in een stiltecoupé."