Het KNMI heeft voor heel Nederland, behalve de noord-oostelijke provincies een code geel afgegeven voor gevaarlijk weer op maandag. Het wordt onstuimig met kans op zware windstoten.

Op zondag zijn er nog geen waarschuwingen van kracht. Code geel is de op twee na hoogste alarmering van de vier die het KNMI gebruikt.

De waarschuwing geldt voor alle provincies, behalve Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

Volgens het instituut neemt de zuidenwind in de nacht van zondag op maandag in kracht toe. Aan zee kan de wind vaak stormachtig zijn. In de kustgebieden wordt een windsnelheid van 75 tot 90 kilometer per uur verwacht. 

Halverwege de maandagochtend neemt de wind tijdelijk een af, maar in de middag en avond keren de windstoten terug.

Volgens Weeronline is zondag ook een onstuimige dag met krachtige wind en af en toe neerslag. In de loop van de avond gaat het harder waaien.

Carnaval

De sterke wind gaat niet voorbij aan het carnaval, het feest dat vooral in het zuiden van het land wordt gevierd. In het zuidoosten kunnen windstoten voorkomen van 80 tot 90 kilometer per uur. Naar verwachting neemt de wind pas aan het begin in de nacht van maandag op dinsdag in kracht af.

Mogelijk gaan carnavalsoptochten in Den Bosch en Breda niet door, meldt Omroep BrabantDe organisaties nemen hier maandagochtend een besluit over.

Actueel weerbericht