De advocaten van Johan van Laarhoven, die in Thailand vastzit voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met legale handel in wiet, willen een spreekverbod voor de geschorste officier van justitie Lucas van Delft.

Het Openbaar Ministerie meldde vrijdag een onderzoek te zijn begonnen tegen de officier van justitie. Van Delft wordt ervan verdacht onder een valse naam de melding te hebben gedaan dat mensen hem wilden liquideren. Na deze melding nam de politie uitgebreide beveiligingsmaatregelen.

De officier van justitie, die voorlopig is geschorst, doet zaterdag in NRC Handelsblad in een interview een aantal uitlatingen over Van Laarhoven. De mensen in diens coffeeshops, die onder The Grass Company vallen, zouden op het oog keurige zakenmensen zijn. "Maar als je gaat spitten blijken ze zich aan allerlei strafbare feiten schuldig te maken om de legale handel te faciliteren. Ze bedonderen de belasting.”

Van Laarhoven, oprichter van The Grass Company werd vorig jaar in Thailand veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf. Maar in Nederland heeft het onderzoek, dat Van Delft leidde, nog nooit tot een arrestatie of strafzaak geleid.

Ongefundeerd

"Hij doet in het interview in NRC allerlei ondoordachte en niet-onderbouwde beschuldigingen richting Van Laarhoven", stelt advocaat Sidney Smeets. "Hij noemt The Grass Company 'criminelen die zich met strafbare feiten inlaten'. Terwijl hij die aantijgingen in de vijf jaar dat hij onderzoek verrichtte nooit rond heeft kunnen krijgen."

Smeets stelt dat het onderzoek van Justitie naar de valse melding van Van Delft ook de zaak Van Laarhoven in een ander daglicht zet. "Als hij er niet voor terugdeinst ernstige misdrijven te fantaseren, dan heeft hij wellicht in het dossier Van Laarhoven ook op die manier waarheden naar zijn hand gezet. Dit past heel erg in het beeld dat wij al jarenlang hadden, alleen konden we het nooit bewijzen."

De advocaten van Van Laarhoven hebben hoofdofficier Charles van der Voort daarom gevraagd om Van Delft een spreekverbod op te leggen. "Het is niet alleen beter voor onze cliënt, maar ook beter voor zichzelf als Van Delft zich voorlopig beroept op zijn zwijgrecht", stelt Smeets.