Veel ex-studenten betalen na hun studie nog een boete voor het te laat opzeggen van hun ov-abonnement.

Volgens cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) levert dit jaarlijks zo'n 56 miljoen euro aan geïnde boetes op.

Tussen 2014 en 2015 zeiden zeker 120.000 ex-studenten hun ov-abonnement te laat stop na het beëindigen van hun studie. Per persoon betaalden zij hiervoor gemiddeld 500 euro boete. Naast de 56 miljoen aan geïnde boetes staat ook nog zo'n 41 miljoen euro aan onbetaalde boetes open.

Wanneer een ex-student zijn ov-kaart niet opzegt, kost dit hem 97 euro per halve maand. Een deel van de studenten kiest er bewust voor om hun ov-kaart door te laten lopen omdat de boete in sommige gevallen goedkoper is dan de kosten voor het maken van de reis. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap denkt er dan ook over de boete te verhogen om te voorkomen dat het aantrekkelijk blijft om geen ov-abonnement of losse kaartjes te hoeven kopen.

In antwoord op Kamervragen stelde Bussemaker eerder dat DUO de studenten meerdere malen op verschillende manieren informeert om het reisproduct tijdig stop te zetten. Net als andere abonnementhouders moet de student het reisproduct bij een automaat opzeggen.

Makkelijker

Volgens Stefan Wirken, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), moet het voor studenten makkelijker worden om hun abonnement op te zeggen. Wirken vindt dat studenten het abonnement online moeten kunnen beëindigen of de kaart na de studie automatisch worden geblokkeerd.

Dat vindt ook Simon Theeuwes van studentenorganisatie ISO. "Deze cijfers moeten omlaag." Hij pleit voor betere voorlichting voor studenten. "Wij denken niet dat duizenden studenten massaal misbruik maken, maar gewoon vergeten hun abonnement stop te zetten."

Translink, de uitgever van de ov-chipkaart, ziet obstakels om het systeem voor studenten aan te passen. Het zou te kostbaar zijn om die infrastructuur aan te leggen. De geïnde boetes worden doorgegeven aan de vervoerders als compensatie voor gederfde inkomsten.