Bart van U. wil een verklaring afleggen in de moordzaak van oud-minister Els Borst. Hij heeft dat donderdag laten weten bij de rechtbank in Rotterdam.

De rechters zullen hem donderdag achter gesloten deuren aanhoren.

De mededeling over de verklaring komt geheel onverwacht. Eerder weigerde de verwarde Van U. iets te zeggen over de moord op Borst, of het lukte niet om hem te verhoren. Hij wordt ervan verdacht dat hij Borst in 2014 en zijn zus in 2015 heeft gedood, dat laatste heeft Van U. ook bekend.

Van U. kwam pas in januari 2015 in het vizier als verdachte voor de moord op Borst. Het Openbaar Ministerie (OM) liet eerder weten dat het een behoorlijk aantal aanwijzingen heeft die wijzen op de betrokkenheid van Bart van U. bij de dood van Borst. Zo is een haar op haar jas hoogstwaarschijnlijk afkomstig van Van U., net als een DNA-spoor op haar pantykous.

Ook zijn bij hem bestanden gevonden met het adres en de naam van Borst. De oud-minister zelf heeft voor haar dood verteld dat er op 29 januari 2014 een verwarde man aan haar deur was geweest, die vroeg naar de adressen van de oud-premiers Kok en Balkenende.

Onderzoek

De zaak wordt nu nog niet inhoudelijk behandeld. Er wordt gekeken naar het verloop van het onderzoek en naar de verlenging van het voorarrest van Bart van U.

Het rapport over de toerekeningsvatbaarheid van hem is nog niet klaar. Dat is belangrijk voor de rechtbank om uiteindelijk te kunnen vaststellen of Van U. verantwoordelijk kan worden gehouden voor de daden waarvan hij wordt beschuldigd.

Video: Volgens OM wijzen aanwijzingen naar verdachte

'Veel aanwijzingen in moordzaak Els Borst'
'Veel aanwijzingen in moordzaak Els Borst'

Kabinet Kok

De D66-politica was minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok I en Kok II. Op 10 februari werd zij levenloos aangetroffen in de garage van haar huis in Bilthoven. Na politieonderzoek bleek zij door een misdrijf om het leven te zijn gekomen.