De vestiging van een groot asielzoekerscentrum in de Brabantse plaats Heesch is voorlopig van de baan. Een meerderheid in de gemeenteraad is tegen de opvang van vijfhonderd vluchtelingen in het plaatsje. 

De CDA-fractie in de gemeente Bernheze maakte woensdag bekend dat zij tegen een voorstel van het college zal stemmen. Eerder al maakten de de fracties van SP, Lokaal en VVD bekend tegen te zijn.

''Na uitvoerig overleg en na afweging van alle beschikbare gegevens heeft de CDABernheze Fractie besloten dat ze niet akkoord zal gaan met het collegevoorstel over een asielzoekerscentrum in Heesch'', schreef fractievoorzitter Wim van Lith woensdag. Vijfhonderd asielzoekers voor de duur van tien jaar is te veel en te lang op die locatie, aldus het CDA.

''Gezien de gespannen situatie in Heesch/Bernheze vindt de CDABernheze Fractie dat we nu duidelijkheid dienen te geven aan die mensen die op een ordentelijke wijze hun mening kenbaar gemaakt hebben.''

Zwichten voor relschoppers, die half januari in Heesch demonstreerden tegen de komst van asielzoekers, doet de fractie niet, zei Van Lith woensdagavond.

Kleinschaliger

Kleinschaliger opvang verspreid over de diverse kernen van de gemeente behoort tot de mogelijkheden. Dat vergemakkelijkt de inburgering in de dorpsgemeenschappen en er zijn vrijwilligers genoeg die willen helpen, aldus de fractievoorzitter.

Video: Asielprocedure in Nederland in 60 seconden

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland