De Stichting Loterijverlies krijgt geen voorschot van tien miljoen euro van De Staatsloterij als voorschot op gemaakte kosten voor een procedure tegen deze loterij. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag bepaald.

Ook veegde de rechter de eis van de stichting van tafel dat de Staatsloterij tegoeden zou moeten bevriezen om een aangekondigde miljoenenclaim voor 193.000 deelnemers van de loterij te kunnen betalen.

De betrokken deelnemers willen het geld terughebben dat ze tussen 2000 en 2008 aan loten hebben uitgegeven. De Staatsloterij zou in de betreffende periode haar spelers hebben misleid, omdat ze de winkansen veel hoger zou hebben doen voorkomen dan ze werkelijk waren.

Een woordvoerder van de stichting gaf eerder aan dat de gang naar de rechter onvermijdelijk was geworden, omdat het erop lijkt dat De Staatsloterij "een constructie probeert op te tuigen om de claim niet te hoeven uitbetalen."

De stichting Loterijverlies gaat in beroep. "Deze uitspraak is onacceptabel", benadrukt een woordvoerder. "De claim is niet van tafel. Ik heb goede hoop op een goede afloop bij het gerechtshof, omdat het hof ons vorige keer ook in het gelijk heeft gesteld."

Voorwaarden

De Staatsloterij is blij dat de rechter haar in het gelijk heeft gesteld. "De voorwaarden die de tegenpartij eiste waren verre van realistisch. Gelukkig zijn die nu allemaal van tafel", zegt de woordvoerder van de loterij. "Een hoger beroep zien we dan ook vol vertrouwen tegemoet."

De motivering van het besluit van de rechter is overigens nog niet bekendgemaakt.

Kosten

Het geld dat de deelnemers hebben ingelegd om tegen de Staatsloterij te procederen, is op, zo schrijft De Telegraaf. Volgens de oprichter van Stichting Loterijverlies is het opgegaan aan buitengerechterlijke kosten. De Staatsloterij beschuldigt de claimstichting ervan het geld weggesluisd te hebben naar belastingparadijzen.

Loterijverlies doet, naar aanleiding van die berichtgeving, aangifte tegen Telegraaf-journalist Bart Mos wegens laster, smaad en racisme. Volgens een bericht op hun website maakt de journalist oprichter Ferdy Roet van Loterijverlies en zijn stichting voortdurend zwart.

Fusie

De claims lopen geen gevaar door een voorgenomen fusie met de Lotto. Die fusie heeft geen gevolgen voor de aansprakelijkheid van de Staatsloterij. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) woensdag in de Tweede Kamer.

Veel partijen wilden weten of het samengaan van de Staatsloterij met de Lotto gevolgen heeft voor de klagers, die zich misleid voelen door de Staatsloterij. PVV-Kamerlid Tony van Dijck vroeg zich openlijk af of de fusie expres is opgezet zodat de "klagers het nakijken hebben bij een terechte claim van 300 miljoen euro.''

Volgens Wiebes verhuizen de rechten en verplichtingen van de Staatsloterij gewoon mee. Het zou ook heel "flauw" zijn als dat niet zo zou zijn, stelde de bewindsman. Hij hoopt op een schikking tussen de Staatsloterij en de Stichting Loterijverlies.