Op verschillende plekken in Nederland zijn dinsdag zogenaamde parelmoerwolken waargenomen. Deze kleurrijke wolken zijn hier voor het laatst in februari 1996 gezien.

Parelmoerwolken ontstaan op een hoogte van 25 kilometer bij zeer lage temperaturen (80 graden onder nul of lager). Deze extreem lage waarden komen alleen in de winter voor en dan met name in de poolgebieden.  

Momenteel bevindt het gebied met koude lucht zich in Noordwest-Europa en zijn de parelmoerwolken meerdere keren waargenomen.

Dinsdag waren ze sinds eind van de middag ook te zien in Nederland vanwege de heldere lucht, meldt KNMI. De kans om de kleurrijke wolken te zien was het grootst tussen 18.00 en 19.00 uur, vlak na zonsondergang.

Volgens Weeronline zijn de parelmoerwolken vanuit verschillende plekken in Nederland gezien. Er zijn meldingen binnengekomen van Zeeland tot Groningen. 

Filter

Het KNMI waarschuwt dat parelmoerwolken niet met het blote oog gezien moeten worden en adviseert een zonnebril of filter te gebruiken. 

De komende dagen zal het weerfenomeen langzaam weer verdwijnen. De koude lucht zal minder koud worden en is de kans om de parelmoerwolken te zien een stuk kleiner. De voorspelde laaghangende bewolking speelt daarbij ook een rol, aldus Weeronline.