De demonstratie van organisatie Pegida die zaterdag in Amsterdam plaatsvindt, wordt niet op de Dam gehouden. In plaats daarvan mogen aanhangers bij de Stopera demonstreren. De gemeente zou signalen hebben ontvangen dat 'verschillende groepen' de demonstratie en een tegendemonstratie willen verstoren.

De gemeente laat aan NU.nl weten dat voor de locatie bij het stadhuis is gekozen en niet voor de Dam omdat op de Dam al een demonstratie van de spirituale organisatie Falun Dafa gepland stond.

Daarnaast zegt de gemeente dat de burgemeester op basis van verkeer, gezondheid en openbare orde een demonstratie op een bepaalde plek mag verbieden.

Met de demonstratie willen aanhangers van Pegida hun onvrede over "de islamisering van Europa". Pegida heeft aangekondigd met driehonderd tot vijfhonderd mensen te gaan protesteren.

In reactie daarop heeft de SP een tegendemonstratie aangekondigd, waarbij zich verschillende andere groepen hebben aangesloten.

Beperkingen

Amsterdam heeft beperkingen opgelegd aan een demonstratie van de Pegidabeweging en de tegendemonstratie van de SP. De twee groepen hebben elk een eigen plek toegewezen gekregen en mogen niet de confrontatie opzoeken. Ook mag geen protestmars worden gehouden.

De gemeente neemt onder andere deze en andere maatregels omdat signalen bekend zouden zijn dat verschillende groepen van plan zijn één of beide aangekondigde demonstraties te verstoren.

De demonstranten van beide groepen mogen geen zaken bij zich hebben "waarmee schade of letsel kan worden toegebracht", inclusief met tapijt verstevigde spandoeken, dikke stokken of beschermende kleding. Het is verboden voorwerpen in brand te steken en het tonen van symbolen van organisaties als IS en Hamas of van hakenkruisen is niet toegestaan.

In 60 seconden: Pegida

In 60 seconden: Pegida
In 60 seconden: Pegida

Animatie door in60seconds

Traumatisch verleden

Ook hakenkruisen met een streep erdoor, populair bij linkse groeperingen, zullen worden weggehaald. "Het symbool verhoudt zich niet met het traumatische verleden van Amsterdam en raakt de bescherming van Joodse Amsterdammers", stelt Van der Laan in een verklaring.

Daarnaast duidt de driehoek het tonen van een hakenkruis als een uiting die kan leiden tot heftige reacties, met verstoringen van de openbare orde tot gevolg.

Signalen

Volgens de gemeente zijn er signalen bekend ''dat verschillende groepen van plan zijn één of beide aangekondigde demonstraties te verstoren''. Met de maatregelen willen burgemeester Eberhard van der Laan, politie en justitie voorkomen dat de betogingen uit de hand lopen.

De aanhangers van Pegida mogen van 15.00 tot 17.00 uur demonsteren op het plein voor het stadhuis. De tegendemonstranten mogen van 13.00 tot 15.00 uur actievoeren bij het standbeeld van de Dokwerker, een halve kilometer verderop.