Nederland mag een Koerdische man met de Turkse en Nederlandse nationaliteit niet aan Turkije uitleveren. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald in een kort geding.

De bewuste man is een Koerdische Aleviet die wordt verdacht van drugshandel. Het Haagse hof vindt het voldoende aannemelijk dat hij jarenlang actief is geweest in de Koerdische onafhankelijkheidsstrijd.

De Turkse autoriteiten stellen alles in het werk om de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging PKK en zijn leden, die zij als terroristen beschouwen, definitief uit te schakelen.

De rechtbank in Den Haag stelde de man aanvankelijk in het ongelijk. Op basis van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) oordeelt het hof nu dat de man in Turkije een reëel risico loopt op marteling. Daarom heeft het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep besloten om de uitlevering niet toe te staan.

De advocaat van de Koerd, Bart Stapert, is blij met deze uitspraak. In het najaar mocht een andere Koerd en cliënt van Stapert wel worden uitgeleverd aan Turkije. ''Hij werd in Turkije aan een stok opgehangen en gemarteld. Ik heb hem in Turkije nog bezocht'', vertelt de advocaat. ''Omdat het in die zaak is misgegaan, heeft het hof gezien hoe de uitlevering kan uitpakken.''

In 60 seconden: De PKK

In 60 seconden: De PKK
In 60 seconden: De PKK

Animatie door in60seconds