Het scheepvaartverkeer kan de Lorentzsluizen in de Afsluitdijk sinds maandagavond weer passeren. Een brug die zaterdag defect raakte, is in afwachting van de reparatie helemaal opengezet. 

Dit heeft Rijkswaterstaat laten weten.

Door een kabelbreuk was er zaterdagmiddag een storing in zowel de noorder- als de zuiderbrug van het sluizencomplex. Het verkeer stond daardoor urenlang in de file.

In de loop van zaterdagmiddag was de noordelijke brug weer begaanbaar. Het verkeer maakt er met één rijstrook per richting gebruik van. De noorderbrug is inmiddels "helemaal gerepareerd", aldus Rijkswaterstaat. Verwacht wordt dat de zuiderbrug dinsdag gerepareerd kan worden.

Het scheepvaartverkeer tussen Waddenzee en IJsselmeer kan de Afsluitdijk op twee plaatsen passeren: de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand aan de Friese kant en de Stevinsluizen in Den Oever aan de Noord-Hollandse kant.

Het Lorentzsluizencomplex is 83 jaar oud en heeft groot onderhoud nodig. De vervanging van het bedieningssysteem staat voor dit jaar op de planning. Rijkswaterstaat wil er op 21 maart mee beginnen.

Video: Afsluitdijk was zaterdag enige uren geheel gesloten

Afsluitdijk in beide richtingen afgesloten door storing
Afsluitdijk in beide richtingen afgesloten door storing