Voetbalvereniging Nieuw Sloten heeft het complete eerste zaterdagelftal geschorst na een incident waarbij een scheidsrechter werd belaagd door enkele spelers.

Afgelopen zaterdag werd het duel tussen het Amsterdamse sv Nieuw Sloten en DSG uit Amsterdam Osdorp  stilgelegd nadat de scheidsrechter werd belaagd.

Dit gebeurde nadat de scheidsrechter een rode kaart had getrokken voor een Nieuw Sloten-speler. De kaart werd uit zijn hand geslagen en de arbiter zou vervolgens zijn belaagd door enkele spelers. 

"Zondagavond is er een gesprek geweest met het volledige team van zaterdag 1. Daar is de jongens duidelijk gemaakt dit team niet meer zal voetballen", vertelt voorzitter Frans Mobron maandag tegen de Amsterdamse zender AT5.

Video: Getuige beschrijft incident met scheidsrechter in Amsterdam

Scheidsrechter aangevallen bij wedstrijd in Amsterdam
Video
Scheidsrechter aangevallen bij wedstrijd in Amsterdam

Verantwoordelijkheid

"We hebben de regel hier dat het hele team verantwoordelijk is voor de acties van alle individuele spelers", aldus Mobron. "Dat betekent dat alle twaalf de spelers twee weken geschorst zijn, daardoor kan het team zaterdag en volgende week niet spelen en dan treedt een automatische schorsing van de KNVB in werking voor het volledige team. Deze spelers mogen nooit meer bij Nieuw-Sloten voetballen."

De spelers zijn niet geroyeerd, dit betekent dat ze in de toekomst eventueel nog wel voor een andere vereniging kunnen spelen.

"Het is een zware maatregel", vervolgt Mobron. "Er zijn bijvoorbeeld ook jongens tussen gesprongen, de aanvoerder bijvoorbeeld, maar de jongens kennen de regels. Toen ze gisteren op het matje werden geroepen verwachtten ze deze uitkomst ook."

Belaagd

De voetballer die de kaart uit handen van de scheidsrechter sloeg gaat zichzelf schriftelijk bij de KNVB melden. "De arbiter had in de commotie zijn naam niet genoteerd", aldus Mobron.

"Volgens de spelers is de scheidsrechter overigens niet fysiek belaagd, hij is niet bij zijn nek gegrepen", vervolgt de voorzitter. "Mogelijk waren dat spelers van de andere partij die de scheids uit het tumult wilden halen."

Over een eventuele boete, die de club kan krijgen als een elftal niet op komt dagen, loopt nog een gesprek met de KNVB.

Wethouder

De Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg laat in een reactie aan AT5 weten het niet nodig te vinden dat het hele eerste zaterdagteam gestraft wordt voor de daden van enkele spelers.

"Wat ik begrepen heb uit de media, is dat onder andere de aanvoerder er is tussen gesprongen. Als jij je best doet om spelers te corrigeren, dan moet je daarvoor beloond worden en niet gestraft."

Nieuwenhuizen

Voetbalclub Nieuw Sloten kwam eerder in het nieuws nadat spelers van de club betrokken waren bij de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012. De grensrechter werd tijdens de wedstrijd tegen zijn hoofd getrapt en werd hierna onwel. Enkele uren later overleed Nieuwenhuizen in het ziekenhuis.